Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/miawinge.se/shettisligan.se/wp-content/plugins/jetpack/_inc/lib/class.media-summary.php on line 77
Kapitel 10 och ett halvt | shettisligan.se
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/miawinge.se/shettisligan.se/wp-includes/post-template.php on line 284

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/miawinge.se/shettisligan.se/wp-includes/post-template.php on line 284

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/miawinge.se/shettisligan.se/wp-includes/post-template.php on line 284

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/miawinge.se/shettisligan.se/wp-includes/post-template.php on line 284

Kapitel 10 och ett halvt

 

 

Kapitel 10 och ett halvtFulblod och efter-två-samtal

Skolveckorna går fort på Tryllinge. Även om det inte finns något mysterium att spionera på längre. Hästhagarna lockar de tre Shettisligamedlemmarna till sig under varje rast, men Alissa har tröttnat på att få rapporter. Hon vill numera bara bli uppringd om det händer något spännande. Dit räknas inte betande eller flugbortviftande. Idag är det fredag och nu dröjer det bara en enda natt till hästskötarkursen börjar. Det är ytterst spännande. Under sista rasten för veckan sitter trion i utkanten av parken och tittar på de betande fullbloden. Shannon drömmer sig bort och tänker på när hon ska lära sig att rida som en jockey. Hur vinden ska susa i öronen, hovarna dundra mot sandbanan och hjärtat bulta av glädje och upprymdhet. Hon skriver fullblod på ovansidan av handen. Det blir lite tunn text så hon fyller i lite mer noga med en tjockare penna som hon rotar fram ur deras ”bra-att-ha-väska”. Just som hon kommer till bokstaven L knuffar Eminella till henne och tjoar:

”Kolla! Det händer något!” Fullbloden har tydligen hört något uppe vid stuteriet för de lyfter på huvudena och tittar bortåt. Sen händer inget mer.

”Åååååå”, suckar Eminella.

Shannon suckar också för när hon blev knuffad slant hon med pennan så nu ser de två L:en ut som ett enda tjockt. Fulblod, står det nu med tjock svart text. Eminella får syn på eländet och skrattar så hon måste rulla runt på gräset. Shannon vill börja gråta – så sårad blir hon över skrattanfallet. Fast det går över snabbt när Eminella säger:

”Det är toppen! Om någon försöker trycka till dig och vara dum kan du bara hytta med näven – som jag gör. Då tecknar du ju fulblod till den dumma ungen.”

Shannon är lite tyst och försiktig av sig i skolan. Mest när hon och Eminella är i olika arbetsgrupper. Då kan en del av tjejerna säga elaka saker och försöka frysa ut Shannon. Lynn är tvärsäker på att det är för att de är avundsjuka och känner sig hotade. Shannon är så söt och himla duktig i skolan – på ett oskrytigt sätt. Alla killarna gillar Shannon och är sjyssta mot henne. Det gör att en del av tjejerna blir ännu mer avigt inställda. Eminellas sällskap får Shannon att känna sig lite starkare och då är hon inte lika tillbakadragen. Sista lektionen den här dagen är ett pass när Eminella och Shannon är i olika grupper. Det känns inte lockande tycker Shannon. När de går till sina lektioner påminner Eminella:

”Använd knytnäven för allt i världen. Vid minsta anledning! Vänta lite – jag förbannar dig till framgång! Du kommer aldrig få ett efter-två-samtal för det!”

Efter-två-samtal är när man gjort något otillåtet och måste ha ett samtal med sin klasslärare efter skoltid. Eminella är expert på att få efter-två-samtal. Shannon har aldrig fått något. Hittills i alla fall …

 

Det är en oturlig dag, känner Shannon när hon sitter i klassrummet och blir ihopparad med Elsy. Det är den kaxigaste och mest fjortisaktiga ungen på hela lågstadiet. Redan innan de kommit så långt på lektionen att de blivit indelade till grupparbetet har några av tjejerna pikat Shannon för fulblod.

”Kan du inte stava – du som är så himla duktig jämnt. Du kanske inte är så bra som du tror!”

Det är lätt att strunta i för Shannon tycker verkligen inte själv att hon är bra på särskilt mycket.

”Fulblod – det är väl en extra ful häst?”

Det är lite svårare att strunta i, men det går. Så sitter de med sina gruppuppgifter om hur man levde på stenåldern. Elsy inleder samarbetet med att säga:

”Vad fuuult du skrivit på din hand. Det är kanske ditt smeknamn du skrivit upp – så att du inte glömmer det.”

Shannon biter ihop och jobbar på med frågorna i häftet. Elsy gör ingen nytta alls. Hon piffar sitt hår och tar selfies med mobilen. Det funkar bara för att läraren har gått iväg för att hämta en kartbok. Sen säger Elsy något som hon får ångra.

”Fulblod – det kanske förresten är den där fula ponnyn du rider på ridskolan?”

Kalla Melle för fulblod? Shannon känner sig så konstig. Det dunkar i tinningarna och susar i öronen. Kinderna hettar och plötsligt far hennes knutna näve ut och smockar till Elsy rakt på sidan av hakan – så hårt att den elaka ungen ramlar av stolen. Att det är en oturlig dag förstår man när läraren kommer in i samma ögonblick som knytnäven får eget liv.

”Shannon Quinn!” ylar läraren.

Djupt inom läraren spirar en misstanke om att denna gräsliga händelse bara kan äga rum för att Eminella smittar av sig med sin ostyrighet. När läraren hivat upp Elsy från golvet och försäkrat sig om att inga direkta skador uppstått vänder hon sig mot Shannon och kräver:

”Be om ursäkt!”

Då skrämmer Shannon nästan ihjäl sig själv när hennes mun säger:

”Aldrig!”

”Det blir efter-två-samtal för dig!” fräser läraren.

Då blir det fart på killarna. De har hämtat sig från chocken över Shannons snygga höger och är klart imponerade över kraften i den. Nu är de upprörda över orättvisan i situationen. Pedagogen får höra om Elsys ord-mobbing. Det bli efter-två-samtal för henne också.

 

Efter-två-samtal måste ske på den vanliga skolan, eftersom lärarna inte kan hålla kvar inhyrda bussar och hela skolklasser för att ha samtal med de elever som inte uppför sig. Ännu ett bevis på att dagen är otursam, känner Shannon när Eminella är vild och galen nästan hela bussresan hem. Hon kommer också få ett samtal misstänker Shannon. Saken är den att Eminella är omåttligt stolt över sin vän. Att Shannon äntligen klippte till! Hon bugar för Shannon och säger:

”Jag hedrar dig o du härliga knytnävskrigare.”

Efter en kort paus med rynkad panna fortsätter Eminella:

”O du härliga krigerska, menar jag.”

För att fira hittar Eminella på en egen sång.

Shannon boxas allra bäst

Klipper till som en sparkande häst

Wo-o-oooo, yo-ho-hoooo!

I love you sooooo!

Efter den tuffa veckan låtsas klassläraren först inte om att Eminella håller på att ställa till med ett upplopp. Kanske det inte blir så farligt, försöker läraren lura sig själv. Hon har tvärfel. Killarna är fortfarande imponerade av Shannons ordlösa utbrott. De brukar vara lite småvilda på fredagseftermiddagarna, men nu låter halva bussen som ett gäng fotbollshuliganer på väg till bortamatch.  Antalet efter-två-samtal stiger med raketfart.

Läraren hugger tag i mikrofonen som finns framme hos chauffören och försöker överrösta hejaklacken.

”Antingen tystnar ni nu och uppför er eller så blir det lördagssamtal – på skolan! – för alla som väsnas.”

Detta har god effekt. Särskilt på Eminella som kommer på att hon en zillion gånger hellre vill gå på hästskötarkursen än ha samtal på skolan.